esmaspäev, 23. mai 2011

Rabarberi-martsipani kook

...Mitte et ma niivõrd harva kokkaks, nagu seda toidublogi vaadates võib tunduda, aga tore on, et nüüd jõudsin omadega isegi etapiviisiliste toidutegemise pildistamiseni ning mida ma siis pildistasin? Nimelt rabarberikooki, kuna rabarber on ju teada tuntud kevade populaarne toiduaine - olen siis ka mina osa rabarberiarmastajate massist:)

Nüüd aga siis toidumassist!
Retsept on pärit maikuu Oma Maitsest, mida veidi oma maitse järgi muutsin.

Vaja läheb:
PÕHI:
  • 150 gr võid
  • 1 dl suhkrut (soovitavalt tuhksuhkrut)
  • 2 munakollast
  • 3,5 dl jahu
  • 1 tl soola
TÄIDIS:
  • 300 gr rabarberit
  • 300 gr martsipani
  • 2 muna (võib juurde lisada ka põhja valmistamisest ülejäänud kaks mulgavalget)
  • 1 spl rummi
Tee nii:
  • Vahusta toasoe või ja suhkur.
  • Lisa munakollased ning omavahel segatud jahu ja sool.
  • Mätsi taigen ümaraks palliks ja aseta täidise valmistamise ajaks külmikusse.
  • Tükelda rabarberid ja sega kokku suhkru ja kaneeliga.
  • Püreesta martsipan, munad ja rumm ühtlaseks massiks.
  • Suru taigen 26 cm läbimõõdulisse vormi.
  • Vala taignapõhjale martsipanimass ja kata rabarberitega.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30-35 minutit.


Head isu:)

neljapäev, 28. aprill 2011

Linnupiima kook

Lõpuks ometi tuli mul päevalillevormiga kook välja ja ma mõtlen seejuures VORMIST väljatulemist:) Valmis suurepärase välimusega ja väga hea maitsega koogike!

Vaja läheb:
  • 500 gr hapukoort
  • 400 gr vahukoort
  • 3 dl suhkrut
  • 200 gr marmelaadi
  • 150 gr küpsiseid
  • 1 apelsin
  • 4 spl želatiini
Tee nii:
  • Vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks.
  • Lisa ettevaatlikult segades hapukoor, tükeldatud marmelaad, küpsised ja apelsin.
  • Paisuta želatiin külmas vees, kuumuta keemiseni ning lisa peene nirena pidevalt segades hapukoore-vahukoore massile.
  • Kalla mass silikoon- või päevalillevormi ning aseta u 10 minutiks sügavkülma.
  • Seejärel tõsta vorm tava külmikusse ja lase tarduda (vähemalt 2-3 tundi).

Nipp: Koogi silikoonvormist väljasaamiseks leota vormi veidi aega kuumas vees!

teisipäev, 28. detsember 2010

Singi-juustu pirukad!

See, et ma näen kirja, kuidas ma AASTA tagasi viimati siia toidublogisse pidagi postitasin, vajab tõsiselt muutmist!

Aga oh ei, ega ma nüüd tule millegi suursuguse ja uudsega lagedale, oh ei oh ei!

Mõtlesin lihtsalt, et teavitan teid, KUI lihtne on teha vägagi suussulavaid pirukaid, millega saime hakkama Meritiga koos!:)

Vaja läheb:
  • 500 gr pärmi-lehttaigent
  • 200 gr tükeldatud sinki
  • 150 gr riivjuustu
  • määrimiseks muna
  • seesamiseemneid
Tee nii:
  • Rulli taigen õhukeseks, soovitatavalt neljakandiliseks, siis on ristküliku kujuliste tükkide väljalõikamisel taignakadu kõige väiksem.
  • Määri taigen pintsliga lahtiklopitud muna ja väikese koguse vee seguga.
  • Lõika taignast ristkülikukujulised tükid, ~5x10 cm.
  • Aseta taignatükkide keskele veidi sinki ja riivjuustu ning rulli taigen pirukaks kokku.
  • Määri pirukad munaga ja raputa peale veidi seesamiseemneid.
  • Aseta plaadile pandud pirukad ahju ning küpseta 220 kraadi juures u 10 minutit.

Valmivad lühikese ajaga maitsvad pirukad, mis kaovad taldrikult kui soojad saiad:)

kolmapäev, 14. oktoober 2009

Maitsvad mooosid

Ploomichutney

1 kg chutney-ks läheb vaja:

  • 2 Santa Maria nelgitera
  • 1 Santa Maria kaneelikoor
  • 1 dl punase veini äädikat
  • 1,3 dl suhkrut
  • 1 spl ingverit
  • 1 spl Santa Maria sinepiseemneid
  • 1 tl Santa Maria purustatud musta pipart
  • 1 kg punaseid ploome
  • 170 gr punast sibulat
  • ~1 tl soola

Tee nii:

  • Purustage nelk ja kaneel kohviveskis
  • Asetage suur pott tulele ning valage selle põhja veiniäädikas, lisage suhkur, sinepiseemned, jahvatatud vürtsid.
  • vürtsid. Keetke, kuni suhkur on sulanud ja vedelik mullitab tihedalt.
  • Lisage kooritud ja peeneks hakitud ingver, siis ribadeks lõigatud sibul.
  • Kuumutage paar minutit. Pange juurde sektoriteks lõigatud ploomid ning keetke umbes 20 minutit.
  • Lisage purustatud pipar-sool, laske uuesti keema.
  • Tõstke chutney eelnevalt hoolikalt pestud ja kuumutatud purkidesse ning sulgege õhukindlalt.

pühapäev, 2. august 2009

Quiche Lorraine ehk singi-koorepirukas


Klassikaline prantsuse pirukas Quiche Lorraine, mida võib täiendada erinevate komponentidega, näiteks krevettide, maitserohelise, ananassiga vms. Maitseb hästi nii külmalt kui ka kuumalt. Pirukas sobib suurepäraselt niisama söögiks ning ka külla minnes kaasa küpsetamiseks.

Ligikaudu 6 portsjonile

Põhi (Muretaigen):

3 dl jahu

150 gr võid

0,5 tl soola

2 spl vett


Kate:

3 muna

3,5 dl rõõska koort

1 suur sibul

0,5 tl soola

Pipart

2 dl riivjuustu

200 gr sinki


Tee nii:

  • Haki külm või jahuga.
  • Lisa vesi, sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma.
  • Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta vormi põhja ja äärtele.
  • Torka kahvliga tainapõhja mõned augud. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit.
  • Pruunista pannil sink ja sibul ning aseta eelküpsetatud põhjale.
  • Klopi munad ja koor segamini ning maitsesta.
  • Sega hulka riivjuust ja kalla segu pirukale.
  • Küpseta ahjus 200°C juures 20 minutit, kuni pirukas on pealt helepruun. Lase pirukal ene pakkumist kindlasti veidi aega taheneda.

teisipäev, 28. juuli 2009

Sidruni-kohupiima purukook


Nüüd üks purukook, mis on üks mu lemmikuid koogiretsepte. Seekord täiendasin kooki hapuka sidruniga.

Koostis:

Põhi:
150 g võid
2 klaasi jahu
1 klass suhkrut
1 tl soodat
1 tl küps pulbrit

Kate:
200 gr kohupiima
400 gr hapukoort
4 muna
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sidruni koor
1 sidruni mahl

Tee nii:

Sega omavahel jahu, suhkur, sooda ja küpsetuspulber. Näpi juurde suhteliselt kõva või ja sega purutaoliseks tainaks.

Täidise jaoks vahusta munad suhkruga tugevaks vajuks. Sega teises kausis omavahel kohupiim, hapukoor, 1 sidruni koor ja sidrunist pigistatav mahl ning lisa ettevaatlikult segades munavahule. Kata lahtikäiv koogivorm 2/3 purutaignaga, kuhu oled asetanud eelnevalt küpsetuspaberi.

Vala peale kohupiimamass. Pudista massile peale ülejäänud puru. (Kui puru jääb väheseks, võid lisada 1/3 purule veidi jahu.)

Aseta vorm ahju ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kook on pruunikas ja ka seest tikuga katsudes tihke. Jahuta kook ja serveeri.

Apelsini-šokolaadi kook

...Kuna mul parajasti värskeid marju käepärast polnud ja ei tahtnud neid poest ostma ka hakata, siis mõtlesin valmistada ühe apelsini koogi, mis tuli minu üllatuseks VÄGA hea välja, nii et soovitan kõigile seda retsepti järele proovida.


Koostis:

200 g Võid (Margariini)

2 dl Suhkrut

1 apelsini riivitud koor

3 Muna

3 dl Nisujahu

2 tl Küpsetuspulbrit

3 sl Apelsinimahla


Apelsinisiirup:

1 dl Apelsinimahla

1 dl Suhkrut


Šokolaadivaap:

50 g Võid (Margariini)

150 g tumedat Šokolaadi


Tee nii:

Võta lahtikäiva servaga koogivorm ja määri seest võiga (margariiniga).

Vahusta või (või peab olema toasoe, aga kindlasti mitte vedel). Vahustamist jätkates lisa suhkur ja riivitud apelsinikoor.


Vahustamist jätkates sega munad ükshaaval hulka.

Sega hulka ka küpsetuspulbriga segatud jahu. Lõpuks lisa apelsinimahl.

Kalla taigen määritud vormi ja Küpseta alumisel ahjuvõrel 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni kook on pruunjas. Koogi valmidust võib proovida ka tikuga, mille külge ei tohi taigent jääda.


Seejärel valmista apelsinisiirup:

Vala mahl koos suhkruga potti ja aja keema. Kes ei soovi kooki väga magusaks ajada, võib niisutada kooki ka lihtsalt apelsinimahlaga.


Võta kook ahjust välja ja torgi sellesse puutikuga auke, et siirup paremini sisse imbuks. Mida rohkem auke teed, seda mahlakam kook jääb. Vala kook apelsinisiirupiga üle ja jäta jahtuma.


Kummuta jahtunud kook vormist välja.

Glasuuri jaoks sulata potis või. Kui see on sulanud, võta pott tulelt ja lisa tükeldatud šokolaad. Sega, kuni saad ühtlase segu.

Vaapa kook üle ja parema tulemuse saamiseks ase koogil jahtuda ja hoia kooki ka mõne aja külmkapis. Nii muutub glasuur kõvaks ja kook hoiab paremini oma kuju.


Mina ise immutasin koogi tavalise apelsinimahlaga. Tumedaks šokolaadiks valisin apelsinimaitselise šokolaadi ning hetkeks kahetsesin oma otsust, kuna arvasin, et nõnda on kook liiga apelsinine, kuid tulemus oli väga hea. Samuti otsustasin valmistada koogi hoopis pirukavormi, mille katsin eelnevalt küpsetuspaberiga, et kook paremini vormist välja tuleks.


Tulemus oli väga hea ning usun, et sobib nii koogiks kui ka pirukaks!